№ 4 (478) 2019
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд № 4 (478) 2019 за Автор "Жученко, О. А."
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Дослідження впливу витрати палива на температурні поля печі випалювання вуглецевих виробів(2019) Жученко, О. А.; Коротинський, А. П.; Zhuchenko, Oleksii A.; Korotynskyi, Anton P.Анотація. Мета. Розробка системи керування процесом випалювання вуглецевих виробів передбачає управління температурою в печі шляхом зміни витрати палива. Оскільки саме через порушення температурних режимів отримується вихід бракованої продукції, дослідження впливу зміни витрати палива на температурні поля камери печі як одного з параметрів технологічного режиму є важливою науковою та практичною задачею. Методика. У зв’язку з тривалістю та високою енергозатратністю кампанії випалювання виконати дослідження на промисловому обладнанні неможливо, саме тому як метод дослідження використовувалося математичне моделювання. Дослідження відбувається як порівняння результатів моделювання за різних витрат палива, а саме за 30 та 33 м3/год. Результати. Проведено дослідження впливу витрати палива на температурні поля камери печі на етапі камера «під вогнем». Основну увагу дослідження було приділено питанням однорідності температурного поля заготовок, що суттєво впливає на їхню якість. Побудовані температурні поля камери печі та заготовок, на підставі яких проаналізовані перепади температур по заготовках, що суттєво впливають на якість вихідної продукції. Представлені гістограми мінімальних і максимальних температур по заготовках наприкінці процесу для різних режимів роботи печі. Результатом дослідження стало виявлення залежності зміни температури димових газів від витрати палива. З результатів зроблено висновок, що зміна витрати палива призводить до значних змін температурних полів, а саме збільшується значення перепаду температур по всьому об’єму камери печі. Зроблені висновки щодо можливості зменшення витрати повітря, що йде на горіння палива. Наукова новизна. Виявлено закономірності зміни середнього значення перепаду температур по заготовкам за різних режимів роботи печі. Досліджено особливості характерних зон печі під час процесу нагрівання камери печі на етапі камера «під вогнем». Практична значимість. Отримані результати можуть бути використані для розроблення оновлених регламентів випалювання вуглецевих виробів у багатокамерних печах закритого типу.