2025
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд 2025 за Ключові слова "export"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Сучасні тенденції розвитку ринку свинини в Україні(2025) Герчанівська С. В.; Гурська І. С.; Gerchanivska Svitlana V.; Hurska Iryna S.Мета. Метою статті є оцінка стану та визначення основних тенденції розвитку ринку свинини в умовах сучасних викликів. Методика. У процесі дослідження використано наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з проблем вітчизняного та світового ринку свинини. Також використані загальнонаукові та спеціальні методи: аналізу та синтезу, порівняння, абстрактно-логічний, табличний і графічний. Результати. Досліджено стан внутрішнього ринку свинини в Україні, зокрема проаналізовано динаміку поголів'я свиней в усіх категоріях господарств, показники вирощування свинини в живій і забійній вазі, обсяги та ціни реалізації свиней сільськогосподарськими підприємствами. Здійснено аналіз зовнішнього ринку свинини: структури виробництва основних видів м'яса, світове виробництво, експорт та імпорт свинини. Обґрунтовано, що галузь свинарства не забезпечує сталого виробництва свинини. Так, у структурі виробництва м'яса в Україні частка свинини має тенденцію до скорочення, у 2023 р. вона становила 28,5 %, тоді як у 2015 р. сягала 32,7 %. При цьому споживання м'яса свиней з розрахунку на одну особу у рік зросло з 18,1 кг у 2015 р. до 19,8 кг у 2023 році. Вважаємо, що характер подальшого розвитку вітчизняного свинарства залежатиме від зміни внутрішнього споживання свинини, оскільки цей вид м'яса вважається одним з традиційних у раціоні українців. Обґрунтовано основні напрями державної політики, що сприятимуть усунення негативних тенденцій на ринку свинини та забезпечать його розвиток. Наукова новизна. Набула подальшого розвитку комплексна оцінка визначення стану ринку свинини, пов'язана з воєнними діями на території України, що зумовили зниженням пропозиції м'яса та скорочення його споживання. Практична значимість. Отриманні результати можуть бути використані у виробничій діяльності суб'єктів господарювання, а також зацікавленими особами для подальших наукових досліджень щодо проблем функціонування та розвитку ринку свинини.